Tour de Noreg

Tour de Noreg

Resumé

Den här bloggen skulle ha startat för två år sedan, då vi flyttade till Norge.

Vad vi inte visste då var att detta skulle bli en "skikklig" turné...

I kategorin Retroaktivt kommer vi därför att blogga, i kronologisk oordning, friskt ur minnet om ting som skett under den tid vi varit i Norge.

Vulkan + solnedgång

AktivtPosted by jan 16 Apr, 2010 16:21:25
Ingen har väl missat att Island skickar ut röksignaler nu. Förutom flygtrafik så är det ett annat ämne som diskuterats i samband med detta; blir solnedgången extra vacker? Från flera källor kom budet att partiklarna i vulkanaskan skulle ge fantastiska röda solnedgångar.
Jag var lite skeptisk till detta, det är nämligen inte alltid så att skit i luften gör den mera röd utan det är faktiskt ofta tvärtom. I alla fall om man får tro de amerikanska klimatforskarna (länk till artikel om detta).
Men samtidigt så stödjer också de forskarna teorin om att vulkaner kan ge fina solnedgångar. Nyfiken i strut körde jag ner till stranden för att se efter. Det var visst en ganska fin solnedgång, men om det var nån skillnad från det vanliga, så var den faktiskt blekare. Och det stämmer med teorin från artikeln, eftersom mycket av askan denna gång inte ligger i stratosfären, utan i troposfären (och till viss del redan på backen).
Det var fler som fått med sig denna nyhet för det kryllade av fotografer på stranden. Här är mitt bidrag taget med mobilkameran.
Sådär, lite populärvetenskap i bloggen också. Det var väl bra? ;)